ΓΛΟΥΤΕΝΗ Η ΓΝΩΣΤΗ ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗ

Η ΓΛΟΥΤΕΝΗ

ΓΛΟΥΤΕΝΗ Η ΓΝΩΣΤΗ ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗ

Το τελευταίο καιρό όλο και συχνότερα ακούγονται οι όροι γλουτένη και gluten free. Προϊόντα που κάνουν την εμφάνιση τους σε άρθρα διατολογίας, υγιεινής διατροφής, συνταγές μαγειρικής κλπ με αποτέλεσμα να γίνεται viral. Είναι λοιπόν σώφρον να μάθουμε τι είναι η γλουτένη, που τη βρίσκουμε, τι προκαλεί και που βοηθά!

download

Η γλουτένη λοιπόν είναι ένας συνδυασμός πρωτεϊνών, γλουτελίνη και γλιαδίνη που τη βρίσκουμε σε τρόφιμα που χαρακτηρίζονται αμυλούχα και αυτά είναι τα δημητριακά, κυρίως σιτάρι σίκαλη, κριθάρι και λιγότερο στη βρώμη. Γλουτένη δεν υπάρχει στο ρύζι στο καλαμπόκι και φυσικimages 2ά στα παράγωγα αυτών.

Αυτή λοιπόν η πρωτεΐνη όταν έρθει σε επαφή με υγρό, νερό, γάλα κλπ και αφού μετατραπεί σε ζυμάρι ή χυλό, δημιουργεί ένα είδος μπαλονιού που βοηθάει στη ζύμη να φουσκώσει,να της δώσει την ανάλογη ελαστικότητα και να κρατήσει το σχήμα που έχουμε δώσει.

3

Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί κατά κόρων τη γλουτένη ως πρόσθετο, με αποτέλεσμα να λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση γλουτένη σε μεγάλες ποσότητες.

Αυτό το γεγονός άρχισε να προκαλεί προβλήματα σε μερίδα ανθρώπων εμφανίζοντας δυσανεξία στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Αν και δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη οτι η αποφυγή γλουτένης βοηθά σε απώλεια βάρους εντούτοις πολλές δίαιτες το προβάλουν ως must!

Μια ισορροπημένη διατροφή αποφεύγοντας κυρίως τις επεξεργασμένες τροφές και αλλάζοντας το κοινό αλεύρι με αλεύρι ζέας που περιέχει ελάχιστη ποσότητα γλουτένης είναι μια πρόταση συμβουλή για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.
    Λούης  Χρυσοστόμου

 

2 thoughts on “Η ΓΛΟΥΤΕΝΗ

  1. Αγαπητέ κύριε Χρυσοστόμου,
    Κατ’ αρχάς μπράβο για αυτήν πρωτοβουλία! Η ένστασή μου έγκειται όμως στο γεγονός ότι η διαίτα χωρίς γλουτένη δεν βοηθά να χάσεις βάρος, απεναντίας λόγω του ότι έχουν ως βαση πατατα, ρυζι ειναι θερμιδικες βόμβες…

    Η γλουτένη είναι κάκιστη πρωτείνη, τοξική, ξεκινάμε απο αυτό.. Όμως είναι άλλο πράγμα κάνω δίαιτα χωρίς γλουτένη, γιατί είναι κακό συστατικό και μου προκαλεί φουσκώματα κλπ και είναι άλλο πράγμα η δυσανεξία στη γλουτένη άλλως εντεροπάθεια στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη. Ο κόσμος δυστυχως το μπερδευει… Η κοιλιοκάκη είναι αυτοάνοσο νόσημα ή δυσανεξία στη γλουτένη. Η διαγνωση γίνεται με ειδικες αιματολογικές εξετάσεις και αν τα αντισωματα ειναι θετικά, γίνεται γαστροσκοπηση και βιοψια λεπτου εντέρου. Απαγορεύεται δια ροπάλου για όλη σου τη ζωή ακόμη και ίχνη γλουτενης. Ουτε ζέα φυσικά!!! Αν δεν εφαρμόζει ο πασχων τη δίαιτα, μπορεί να προκληθούν σοβαρότατες ασθένειες, όπως διαβητης τυπου Ι, νόσος χασιμότο, ρευματοειδής αρθρίτιδα και λέμφωμα (δηλ καρκίνος στο λεπτό έντερο)…. Στα αγγλικά η πάθηση λέγεται celiac disease και είναι σοβαρή… Υπαρχει δυσαπορρόφηση τροφών από τις λάχνες του λεπτού εντέρου… Λόγω δε της σοβαρότητας της πάθησης, η οποία είναι χρόνια, τα προϊόντα χωρίς γλουτένη καλύπτονται μέχρι ένα ποσό απο τους εκάστοτε ασφαλιστικούς φορείς. Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι το “φάρμακο” για τους ασθενείς, όπως είναι πχ η ινσουλίνη για τους διαβητικούς.

    Απλά έγινε της μοδός η δίαιτα χωρίς γλουτένη, το οποίο απο τη μία βοηθά όλους εμάς που νοσούμε (υπάρχουν πολλά προϊόντα πια) αλλά από την άλλη μπερδευεται σοβαρά το πράγμα και επικρατεί σύγχυση. Η κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να δώσει έντονα κλινικά συμπτώματα ή μπορεί να είναι άτυπη. Υπολογίζεται ότι 1 στους 100 πάσχει απο κοιλιοκάκη αλλά δεν έχει διαγνωστεί δυστυχώς.. Αν και πρόκειται για παιδική πάθηση, εντούτοις μπορεί να παρουσιαστεί στην παιδική ηλικία, στην εφηβεία, στην περίοδο ενηλικίωσης ή ακόμη και στην γεροντική ηλικία. Η πάθηση δε αυτή συνδέεται άρρηκτα με πάρα πολλές ασθένειες και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.

    • Σας ευχαριστώ για τα καταπληκτικά σας σχόλια τα οποία μας βοηθούν να γινόμαστε καλύτεροι. Επίσης ως γνωστό η γνώση εχει αξία όταν μοιράζεται,σας ευχαριστώ και παλι και περιμένουνε νέες παρεμβάσεις και υποδείξεις ώστε να βελτιωνώμαστε συνεχώς!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>