ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Πώς μπορούμε να συντηρήσουμε τα τρόφιμα με φυσικό τρόπο;

Μια ερώτηση που ακούω συχνά είναι “πώς μπορώ να επιμηκύνω το χρόνο ζωής ενός τροφίμου χωρίς χημικά”; Πριν απαντήσω καλό είναι να γνωρίσουμε πως επέρχεται ο “θάνατος”, η αλλοίωση δηλαδή του τροφίμου. Για να χαλάσει ένα τρόφιμο πρέπει οποσδήποτε να συνυπάρχουν οι εξής παράγοντες: οξυγόνο,υγρασία και ΚΑΤΑΛΗΛΗ θερμοκρασία. Όταν ένας ή περισσότεροι παράγοντες δεν υπάρχουν τότε σίγουρα παρατείνουμε το χρόνο ζωής του τροφίμου. Μπορούμε λοιπόν να εξαλείψουμε αυτούς τους παράγοντες με φυσικούς τροπους.

ingredient101_alatithalasino2 o-CUT-BACK-ON-SALT-facebook

 

Αλάτι-Πάστωμα: Το αλάτι έχει την ιδιότητα να τραβάει την υγρασία και να καταστρέφει τους μικροοργανισμούς βακτήρια από τα τρόφιμα. Τη μέθοδο αυτή τη χρησιμοποιούμε εδώ και χιλιάδες χρόνια και κυρίως στα ψάρια, (βλέπε σαρδέλα, αντζούγια, μπακαλιάρο κλπ ) με αποτέλεσμα να επιμηκύνουμε το χρόνο αλίωσης των, αφού ο ένας εκ των τριών παραγόντ  ων δεν υφίσταται. Κατι παρόμοιο πετυνχάνουμε και με το κάπνισμα.Ο καπνός έχει αυτή την ιδιοτητα σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία που υπάρχει στους φούρνους καπνίσματος που αποξηρένουν τα τρόφιμα, αλλαντικά, λαχανικά ,ψάρια κλπ, έχει ως αποτέλεσμα την επιμήκυνσης της ζωής του τροφίμου.

11358744_10205673513569477_591840177_n

Ας δούμε τον παράγοντα ΚΑΤΑΛΗΛΗ θερμοκρασία. Για να αναπτυχθούν οι μικροοργανισμοί και να προκαλέσουν πρόβλημα στον οργανισμό του ανθρώπου, το τρόφιμο πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία μεταξύ των 25 και 50 βαθμών Κελσίου. Αυτό το εύρος, το αποκαλώ και ως παράδεισο των βακτηρίων. Ο πολλαπλασιασμός τους γίνεται με τέτοια ταχύτητα που σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μπορούν να καταστήσουν το τρόφιμο επιβλαβές για τον άνθρωπο. Το ψυγείο λοιπόν είναι μια πρώτη λύση κρατώντας τα τρόφιμα σε θερμοκρασία απο 0 εως τους 7 βαθμούς Κελσίου, όχι ΚΑΤΑΛΗΛΗ θερμοκρασια δηλαδή, οπότε και παρατείνουμε τη ζωή τους.

11355462_10205673515209518_1178372535_n

Ακόμη μεγαλύτερη επιμήκυνση έχουμε οτ αν καταψύχουμε τα τρόφιμα. Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι είτε στη ψύξη είτε στη κατάψυξη τα βακτήρια και οι γόνοι αυτών απλά αδρανοποιούνται και ξανα ξυπνούν όταν έρθουν στην αγαπημένη τους θερμοκρασία. Σε αντίθεση με τις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά με παρόμοια αποτελέσματα, έχουμε οταν αυξάνουμε τη θερμοκρασία του τροφίμου πάνω από τους 62 βαθμούς Κελσίου. Αν αφήσουμε το τρόφιμο στους 62 με 67 βαθμούς για 30 περἰπου λεπτά έχουμε τη γνωστή μας αργή παστερίωση, ενώ αν αυξήσουμε τη θερμοκρασία στους 74 με 85 βαθμούς για 3᾽ με 5᾽ λεπτά, τη γρήγορη παστερίωση. Αυξάνοντας τις θερμοκρασίες πάνω απο 100 βαθμούς και φτάνοντας τους 150 πετυχαίνουμε την αποστείρωση.

11281759_10205673515849534_1833770444_n11267140_10205673515169517_1612042827_n

Το λάδι και το λίπος είναι άλλη μια μέθοδος συντήρησης που επίσης χρησιμοποιείται από παλιά. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτουμε τα τρόφιμα και δεν αφήνουμε να έρθουν σε επαφή με το οξυγόνο, οπότε όπως προείπα δεν υπάρχει ο ένας παράγοντας. Το vacuum, συντήρηση δηλαδή σε κενό αέρος, είναι άλλη μια μορφή παράτασης ζωής αφού δεν υπάρχει οξυγόνο. Ζάχαρη, ξύδι , λεμόνι και γενικά τα όξινα φυσικά πρόσθετα βοηθούν στη συντήρηση των τροφίμων. Εδω θα βρουμε τα γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες κλπ, όπως επίσης τα διάφορα τουρσιά. Γενικά να έχετε στο νου σας πάντα του τρεις παράγοντες. Οξυγόνο, Καταληλη Θερμοκρασία και Υγρασία. Σαν συμβουλή για τα τρόφιμα που θελετε να καταψύξετε στο σπἰτι για να τα μαγειρέψετε αργότερα, είναι να τα κόβετε σε μικρές μερίδες ώστε να αποψύχετε τις ποσότητες που θα χρησιμοποιήσετε. Ακόμα καλύτερα είναι να τα ζεματίζετε για λίγα λεπτά πριν τα καταψύξετε.

Λούης Χρυσοστόμου

 

ΓΛΟΥΤΕΝΗ Η ΓΝΩΣΤΗ ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗ

Η ΓΛΟΥΤΕΝΗ

ΓΛΟΥΤΕΝΗ Η ΓΝΩΣΤΗ ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗ

Το τελευταίο καιρό όλο και συχνότερα ακούγονται οι όροι γλουτένη και gluten free. Προϊόντα που κάνουν την εμφάνιση τους σε άρθρα διατολογίας, υγιεινής διατροφής, συνταγές μαγειρικής κλπ με αποτέλεσμα να γίνεται viral. Είναι λοιπόν σώφρον να μάθουμε τι είναι η γλουτένη, που τη βρίσκουμε, τι προκαλεί και που βοηθά!

download

Η γλουτένη λοιπόν είναι ένας συνδυασμός πρωτεϊνών, γλουτελίνη και γλιαδίνη που τη βρίσκουμε σε τρόφιμα που χαρακτηρίζονται αμυλούχα και αυτά είναι τα δημητριακά, κυρίως σιτάρι σίκαλη, κριθάρι και λιγότερο στη βρώμη. Γλουτένη δεν υπάρχει στο ρύζι στο καλαμπόκι και φυσικimages 2ά στα παράγωγα αυτών.

Αυτή λοιπόν η πρωτεΐνη όταν έρθει σε επαφή με υγρό, νερό, γάλα κλπ και αφού μετατραπεί σε ζυμάρι ή χυλό, δημιουργεί ένα είδος μπαλονιού που βοηθάει στη ζύμη να φουσκώσει,να της δώσει την ανάλογη ελαστικότητα και να κρατήσει το σχήμα που έχουμε δώσει.

3

Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί κατά κόρων τη γλουτένη ως πρόσθετο, με αποτέλεσμα να λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση γλουτένη σε μεγάλες ποσότητες.

Αυτό το γεγονός άρχισε να προκαλεί προβλήματα σε μερίδα ανθρώπων εμφανίζοντας δυσανεξία στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Αν και δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη οτι η αποφυγή γλουτένης βοηθά σε απώλεια βάρους εντούτοις πολλές δίαιτες το προβάλουν ως must!

Μια ισορροπημένη διατροφή αποφεύγοντας κυρίως τις επεξεργασμένες τροφές και αλλάζοντας το κοινό αλεύρι με αλεύρι ζέας που περιέχει ελάχιστη ποσότητα γλουτένης είναι μια πρόταση συμβουλή για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.
    Λούης  Χρυσοστόμου

 

Η μαγειρική στην Ελληνική τηλεόραση

Η μαγειρική στην Ελληνική τηλεόραση

Ανοίγω μια μέρα τη TV και πάνω στο zapping πέφτω σε μια ακόμη εκπομπή μαγειρικής. Κατσαρόλες κουτάλες τηγάνια και αραδιασμένα πιάτα με φαγητό σε συνδυασμό με ωραία φωτογραφία και γρήγορες ανάλλαγες πλάνων συνθέτουν ένα ακόμη concept βουλιμικης τηλεμαγειρικης.

11076760_10205599748965408_4412022042187458486_o

Και ενώ έχω ειδή εκνευριστεί από τα πρώτα κιόλας λεπτά, απ το ρυπαρό λόγο της παρουσιάστριας ο όποιος συνοδεύεται άψογα απο τη ξiνη κώμη και το ανάλατο ντύσιμο της , ξάφνου στο πλανο εμφανίζεται ένας τύπος με κάρο English style πουκάμισο jean και sneakers. Αυτό όμως ήταν η soft πλευρά του θεάματος διότι κοιτώντας τον, με δυσκολία μπορούσε κάποιος να διακρίνει σημείο του δέρματος του χωρίς tattoo. Ωπα, λέω τι γίνεται εδω;Μπλέξανε τα studio και ο γιαγλής  ήρθε κατά λάθος;

 

Η συγχυση μου διαλύθηκε μόλις άρχισε να μιλαει, με ένα Ισπανικό accent, για καρπατσιο,ταρταρ, αυγά ποσέ και αρνίσια παιδάκια ψημένα σενιαν.Τι γίνεται ρε παιδια; Το ένα σοκ δίνει τη θέση του σε άλλο.Συγνωμη κύριε ποιος είστε, ανέμενα να ακούσω απ τη κυριούλα που παρουσίαζε το show.

Αυτόματα λοιπον μου ήρθαν θύμησες από τις πρώτες μέρες που  μπήκα σε επαγγελματικές κουζίνες κάπου στις αρχές των 90’s, τους μάγειρες με κοντά κουρεμένα μαλλια, φρεσκοξυρισμένους, με άσπρες στολές και συντηρητικό στυλ να μου λένε ότι απαγορεύονται μαλλια μούσια σκουλαρίκια και tattoo.Τι είρωνεια!

11090987_10205599775206064_3063296579937253559_o

Όμως πιοτερο μου ήρθε στο νου η τηλεοπτική εθνικη μας μαγειρισα  η κύρια που έμαθε τις Ελληνίδες να μαγειρευουν,κατά δήλωση της, Εδώ βεβαία έχω την ένσταση μου και αναρωτιέμαι ή η  συμπαθής κατά τα αλλά κύρια δε διδάσκει καλά ή οι ελληνίδες νοικοκυρές δεν έχουν μάθει να μαθαίνουν.

Τι συνέβη λοιπον όλα αυτά τα χρόνια στο τηλεπτικο  τοπίο; Τι ανάγκασε τους παραγωγούς και τους σκηνοθέτες να πετάξουν σαν στημένη λεμονόκουπα την εθνική τηλεμαγειρισα με τα Chanel ταγεράκια και τις πέρλες στο λαιμό και να απευθύνονται σε πιο brutal τύπους με μπότες και σκισμένα jean;

11194465_10205599749085411_8323893036371817990_o
Αλλάζουν οι άνθρωποι αλλάζουμε και μεις διχως να  διεκδικώ τη πατρότητα της φρασης,και αναρωτιέμαι πλέον απλού σοβαρά αν το επόμενο βήμα της τηλεμαγειρικης υστερίας είναι να δούμε κοπελίτσες ελαφρός ενδεδυμένες να λένε το καιρό ανακατεύοντας μια σούπα γιουβαρλάκια αν έχει κρύο ή ετοιμάζοντας ουζομεζεδες αν ο ήλιος καίει την επομένη.

Θλίβομαι πραγματικά για την ένδεια και την ημιμάθεια καποιων τηλεμαγειρων,όχι όλων σαφεστατα,που παραπλανούν το κοινό με περίτεχνα πιάτα χωρίς γεύση και ουσία.

Εύχομαι όλη αυτή η πορεία των αγοριων  με τα μακό με στάμπα μπλουζάκια να διδάξει κάτι στους επαγγελματίες του χώρου να πάρουν αποφάσεις .

 

Λούης Χρυσοστόμου